Większość ludzi na samo brzmienie wyrazu „dieta” reaguje agresją. W rzeczywistości, nie musi ona oznaczać okrutnego głodzenia się, czy też nudnych i niesmacznych posiłków. Dieta oznacza racjonalne żywienie, które dostarcza odpowiedniej ilości kalorii oraz dostarcza wartości odżywcze, dostosowane do każdej osoby w zależności od jej sylwetki i stopnia aktywności fizycznej.
Niskokaloryczne przepisy kulinarne nie muszą składać się ze składników, których w ogóle nie chcielibyśmy jeść. Prawidłowa dieta, może być również dietą apetyczną. Sporo osób ma wątpliwości co do konieczności zaprzestania jedzenia mięsa. Nie jest prawdą, że dietetyczny obiad powinien być pozbawiony produktu mięsnego. Powinno się jedynie prawidłowo wybierać jego typ.
Jeżeli nie potrafimy odpuścić sobie mięsa, w ogóle tego nie musimy zostawiać. Niskokaloryczne przepisy kulinarne mogą zawierać wśród swoich składników przede wszystkim drób, a w szczególności mięso indyka. Drób charakteryzuje się dużą ilością białka, które poprawi jakość naszych mięśni oraz ma w swoim składzie niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu, tkanka tłuszczowa nie będzie się odkładać tam gdzie nie powinna.
Zauważmy też, że kartofle nie zawierają dużej ilości kalorii. Kaloryczne zazwyczaj bywa to, co do nich dodajemy. Nie musimy zatem odpuszczać sobie ziemniaków, zmniejszmy w zamian za to ilość tłuszczu, którym je polewamy. Jeżeli mamy tego typu możliwość, smażmy na oliwie z oliwek zamiast na oleju.
Zrezygnujmy z niezdrowych produktów typu chipsy. Na ich miejsce o wiele korzystniej będzie zjeść orzechy, pełne dobrych tłuszczów roślinnych, które wesprą funkcjonowanie naszego serca, tak istotną nie tylko okresie odchudzania. Ziarna słonecznika, pestki dyni, również posłużą jako świetna, małokaloryczna przekąska.