Kto nie chciałby mieć wymarzonej sylwetki? Media kreują wizerunki i kanony piękna, które bardzo trudno odrzucić. Kobiety chciałyby pochwalić się idealnymi wymiarami miss, natomiast panowie wzdychają do smukłej sylwetki sprzed paru lat! Każdy chce być piękny i podziwiany. Tymczasem sposób, tempo i jakość życia stanowią istotną przeszkodę. Dlatego też prawie w każdej domowej biblioteczce znajduje się co najmniej jedna dietetyczna książka kucharska. Dążenie do uzyskania, a potem zachowania wymarzonej sylwetki wymaga sporej dawki wiedzy teoretycznej, dotyczącej zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Konieczna jest również wiedza praktyczna w postaci gotowych receptur smacznych i prostych w przygotowaniu potraw. Dietetyczna książka kucharska pozwala na zaplanowanie menu na kilka kolejnych dni. Bezcenne okazują się też podpowiedzi czy gotowe wskazówki doświadczonego dietetyka będącego jednocześnie autorem książki. Dietetyczna książka kucharska udziela odpowiedzi na następujące pytania: w jaki sposób układać posiłki, jakie składniki wybierać, jakich przypraw używać, co można jeść, a czego na pewno unikać. W przypadku osób stosujących dietę w warunkach domowych jest to wyjątkowo pomocne. Dobra dietetyczna książka kucharska jest prawie jak biblia, gromadzi i porządkuje wiedzę a także dostarcza gotowe przepisy do zastosowania i wykorzystania od ręki.