Któż z nas nie uwielbia słodyczy! Uwielbiamy się do nich uciekać by naprawić sobie humor, w czasie spotkań z przyjaciółmi czy oglądania telewizji, jednakże chociaż jest to sielankowe, tego rodzaju nawyki są niezwykle niezdrowe. Nadmiar cukru, tłuszczu i kalorii, którymi wypełnione są klasyczne desery, może przyłożyć rękę do nadwagi, cukrzycy lub schorzeń mięśnia sercowego. Czy to znaczy, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z przekąsek? Absolutnie nie! Poniżej garść sugestii, jak przygotować dietetyczne przekąski.
Podstawą powinno być ograniczenie cukru. Jak to zrobić? To proste. Cukier możemy niezwykle łatwo substytuować poprzez zastosowanie naturalnych słodzików, takich jak dla przykładu stewia albo ksylitol. Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, która niezwykle bogata jest w glikozydy. Nie są one trawione przez ludzi, więc mimo tego, że stewia jest prawie kilkaset razy bardziej słodka niż cukier, nie ma szkodliwego działania na nasz organizm. Ksylitol to ekologiczny cukier pochodzący z brzozy, zważywszy na swoje działanie przeciwpróchnicze eksploatowany w produkcji gum do żucia.
Nie zapominajmy ponadto żeby zastąpić bitą śmietanę ekologicznym jogurtem. Oparciem zdrowych, dietetycznych przekąsek może być bez dwóch zdań kasza jaglana, która doskonale sprawdzi się do pieczenia ciast.
Kolejnym interesującym artykułem, który możemy wykorzystać do przygotowania dietetycznych deserów jest tapioka. To roślina z Ameryki Południowej, która niesamowicie sprawdzi się do sporządzenia różnorodnych musów i puddingów.
Jak widać, dieta nie musi oznaczać bezwzględnej rezygnacji z przekąsek, należy je wyłącznie odpowiednio przyrządzić, tak, aby były zdrowe.