Dbając o zachowanie zgrabnej sylwetki zwykle rezygnujemy ze spożywania kolacji. Wbrew popularnej opinii, zachowanie to to błąd i zazwyczaj przyczynia się nie do utraty wagi, lecz wręcz do jej wzrostu. Kolacja jest bowiem tak samo ważnym posiłkiem jak na przykład obiad lub drugie śniadanie. Omijanie jej niejednokrotnie może przyczynić się tylko do zwiększenia nadwagi, braku możliwości schudnięcia lub też do znacznego spowolnienia przemiany materii.
Należy zatem pamiętać, iż dietetyczna kolacja jest niezwykle istotnym posiłkiem. Większość nie zdaje sobie jednak sprawy, z których składników powinna się ona składać, aby przyczyniła się ona do ubytku wagi oraz zachowania zgrabnej figury. Odchudzając się, nie należy jeść podczas swojego ostatniego posiłku danego dnia węglowodanów. Dobra kolacja na diecie odchudzającej powinna zatem składać się wyłącznie z jarzyn i z produktu białkowego.
Przygotowanie lekkiej kolacji z takich produktów nie jest jednak skomplikowane. Można przecież zjeść wieczorem prostą sałatkę w stylu śródziemnomorskim i odtłuszczony serek wiejski, albo też przygotować jajecznicę z dwóch jajek smażonych na kilku kroplach oliwy i sałatkę z pomidorów. Dobrym wyborem na kolację jest również ryba – trzeba tylko mieć na uwadze, by była ona chuda. Niewskazane jest zatem wybieranie takich ryb jak śledź, łosoś czy też tuńczyk w oliwie czy też halibuta – trzeba zastąpić je na przykład chudym pstrągiem lub tuńczykiem, ale w sosie własnym. Warto też postarać się codziennie jadać inny produkt białkowy na kolację, żeby dostarczyć do organizmu jak największej ilości niezwykle ważnych, różnorodnych witamin i składników mineralnych.