15 paź Brak komentarzy admin Zdrowe diety , ,

Osoby odchudzające się mają zazwyczaj jeden cel- jak najszybciej pozbyć się zbędnych kilogramów. Z tego powodu chętnie testują diety obiecujące ekspresowy powrót do zgrabnej sylwetki. Rzadko kiedy jednak zastanawiają się nad ich bezpieczeństwem. W rzeczywistości błyskawiczne kuracje odchudzające trudno uznać za skuteczne. Gdy stosuje się je zbyt często, negatywnie wpływają na zdrowie. Jeśli nawet uda się schudnąć na takiej diecie, to utrata wagi będzie krótkotrwała, a nadprogramowe kilogramy prędzej czy później wrócą.

Chcąc raz na zawsze wygrać walkę z nadwagą, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Prawidłowe odchudzanie wymaga czasu, ale nagroda jest cenna- szczupła sylwetka bez obaw o efekt jo-jo. Oprócz zbilansowanej diety o obniżonej kaloryczności kobieta, która pragnie schudnąć, powinna wziąć pod uwagę inne czynniki ułatwiające ten proces. Bardzo ważne jest odpowiednie nastawienie i uświadomienie sobie, że powrót do zgrabnej figury zajmie trochę czasu. Ogromną rolę odgrywa przygotowanie organizmu do rozpoczęcia nie tyle kuracji odchudzającej, co zmiany sposobu odżywiania się. Bo tylko wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych na stałe pozwoli utrzymać prawidłową masę ciała. Zacząć warto na pewno od ograniczenia dziennej dawki kalorii, pamiętając o tym, że nie można zbyt mocno zmniejszyć wartości energetycznej posiłków. W ciągu kilku dwóch tygodni wiele kobiet dochodzi do wniosku, że ich waga stoi w miejscu.

Tymczasem organizm potrzebuje czasu, aby przystosować się do nowego jadłospisu. Zbilansowana dieta to podstawa nie tylko zdrowego trybu życia, ale także zdrowego odchudzania. Na talerzu powinny pojawiać się produkty spożywcze z różnych grup. Urozmaicone menu dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Na diecie odchudzającej warto jak najczęściej sięgać po warzywa, a owoce zjadać w pierwszej połowie dnia. Jako źródło węglowodanów złożonych sprawdzi się pieczywo lub makaron z pełnego ziarna. Produkty pełnoziarniste zawierają więcej błonnika, który przyspiesza metabolizm i ułatwia walkę z nadprogramowymi kilogramami. W trakcie odchudzania trzeba pamiętać o spożyciu odpowiedniej ilości białka pod postacią jajek, mięsa drobiowego, ryb czy roślin strączkowych.

Istotny jest również tłuszcz roślinny- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy czy pestki słonecznika obfitują w cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedno jest pewne- jadłospis osoby odchudzającej się musi być smaczny, bo w przeciwnym razie łatwo o zniechęcenie i powrót do złych nawyków żywieniowych. Odchudzaniu sprzyjają regularne posiłki spożywane bez pośpiechu, w odstępach 3- lub 4-godzinnych. O wiele łatwiej jest schudnąć, łącząc dietę z aktywnością fizyczną. Codzienna dawka ruchu dotleni organizm i pomoże spalić kalorie.
Zaczynając odchudzanie, wiele osób popełnia błędy. Brak cierpliwości i uleganie modzie na kolejną dietę cud to tylko niektóre czynniki utrudniające walkę z nadwagą. Tymczasem można schudnąć skutecznie i jednocześnie zdrowo. Wystarczy pamiętać o zasadach zdrowej diety odchudzającej.