Świąteczne łakocie kuszą każdą z nas. Trudno jest nam bowiem oprzeć się pachnącym pierogom, apetycznie wyglądającym wypiekom a także długo wyczekiwanym uszkom z grzybami. Trzeba jednak pamiętać, że świąteczne łakomstwo nie musi pozostawiać po sobie śladów w postaci nadprogramowych kilogramów. Wystarczy bowiem, że zastosujemy się do jednej, prostej zasady.
Według zaleceń kościoła katolickiego, we wigilię Bożego Narodzenia obowiązuje post ścisły od świtu aż do wieczora. Tradycja taka jest jednak dla organizmu człowieka bardzo niezdrowa. Aby nie przytyć, we wigilię warto bowiem zjeść lekkie śniadanie oraz obiad z niską zawartością kalorii. Posiłki te pozwolą bowiem uchronić się nam przed napadem wilczego apetytu i umożliwią degustację wszystkich potraw świątecznych bez obaw o figurę. Jeśli nasz organizm nie będzie wygłodzony, łatwiej nam będzie powstrzymać się od pochłonięcia wszystkiego, co jest na stole.
Należy koniecznie zaznaczyć, że przygotowanie dietetycznego obiadu we wigilię nie musi być bardzo czasochłonne. Każda z nas może zrobić go dosłownie w kilkanaście minut, nie martwiąc się, że traci czas potrzebny na przygotowywanie potraw wigilijnych. Prostym daniem na obiad – w dodatku jarskim – jest biała fasola zapiekana z jarmużem. Do jej przygotowania potrzebna jest jedynie fasola namoczona wcześniej w wodzie, paczka jarmużu oraz ulubione przyprawy. Danie zapiekane jest w piekarniku, przez co jest ono gotowe bez konieczności czasochłonnego przygotowywania. Ten niebywale mało skomplikowany, dietetyczny obiad pomoże nam stłumić głód i w niedługim czasie po dniach świątecznych zmieścić się w wymarzoną sylwestrową sukienkę.